Boek 1: Boy 7

Samenvating

Boy 7 wordt wakker op een kale, verlaten grasvlakte in de brandende hitte. Hij herinnerd zich niks meer; zelfs niet zijn eigen naam, het enige wat hij weet is dat hij een rugzak bij zich heeft met wat inhoud. In zijn kleren staat de naam Boy 7, dus gaat hij er van uit dat hij zo heet. Boy 7 besluit dat hij de politie moet bellen om te vragen of ze hem op willen komen halen en of ze weten wat er met hem is gebeurd, maar als hij zijn mobieltje uit zijn tas pakt ziet hij dat er een voicemailbericht is binnengekomen. Als hij het voicemailbericht af luistert hoort hij tot zijn verbazing zijn eigen stem die zegt: ‘’Wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie.’’ 7 besluit zijn eigen ingesproken raad op te volgen en de politie niet te bellen, maar gewoon te wachten tot er een auto langs komt en dan te vragen of hij mee kan rijden. Na lang wachten komt er een auto voorbij, waar hij in mee kan rijden. In zijn rugzak zat ook wat geld, dus hij vraagt of Lara, de vrouw in wier auto hij mee rijdt, misschien een pensionnetje kent waar hij kan overnachten. Lara antwoordt dat ze zelf een pension heeft en dat 7 daar kan overnachten. In het pension overnacht nog iemand anders genaamd Jones, maar 7 vertrouwt hem vanaf het begin af aan al niet.

 

In een zoektocht naar wie hij is ontdekt Boy 7 door middel van een USB-stick en zijn notities in een notitieboek de oorzaak waardoor hij zijn geheugen kwijt is. Hij heeft een chip achter zijn oor, waardoor de mensen van Cooperation X (de Witpakken) hem kunnen laten doen wat zij willen. Ook komt hij erachter dat de ouders van Lara voor Cooperation X werken, en niet voor Artsen Zonder Grenzen, zoals Lara tegen hem gezegd had. Uiteindelijk gaat 7 proberen de andere Boys te redden en een einde te maken aan de experimenten met chips op de Boys.

Hoofd en bijpersonen

De hoofdpersoon in het boek is Sam Waters (Boy 7). Hij is een slimme jongen, die goed met computers kan omgaan (en kan hacken). Hij heeft een smal gezicht met een hoog voorhoofd en diepliggende blauwe ogen. Ook heeft hij piekerig blond haar en een mooi afgetraind lijf. Hij ontwikkeld zich in het boek heel erg snel, doordat hij er stapje voor stapje achter komt wie hij is en wat zijn verleden is.

Een ander belangrijk persoon in het boek is Lara Rogers. Er wordt niet echt beschreven hoe ze eruit ziet. In het begin van het verhaal, lijkt het of Lara en heel warm en zacht karakter heeft die altijd met je meeleeft. Maar later blijkt dat zij helemaal aan de verkeerde kant staat, en dat ze al die tijd Sam heeft voorgelogen.

De vriend en kamergenoot van Sam in de tijd bij coöperation x is Louis. Net als Sam heeft ook Louis het een en ander op zijn kerfstok, maar toch is het een hele vriendelijke jongen. Hij is een snelle, zwarte jongen met kroeshaar, hij wordt door de witpakken Boy Six genoemd. In de loop van het verhaal worden hij en Sam steeds betere vrienden.

Mijn mening

Ik vind de opbouw van het verhaal heel goed. Het is leuk dat het boek zich in twee tijden afspeelt. De tijd dat Sam zijn geheugen nog had (het verhaal uit de Notebook) en de tijd dat hij zijn geheugen niet heeft en op zoek gaat naar zijn ware identiteit. Je kunt deze tijden goed uit elkaar houden: Er zijn twee verschillende lettertypen gebruikt. Ook is het boek in vijf delen opgebouwd, bijvoorbeeld een deel over het Notebook en een deel over hoe Sam op de verlaten grasvlakte kwam. Hierdoor begrijp je het boek beter.

Auteur

 

 

 Mirjam Mous (7 november 1963) groeide op in Made. Haar vader was kunstschilder en haar moeder de dochter van de slager. Broers of zussen had Mirjam niet. Toch verveelde ze zich nooit, want ze las alles wat ze maar te pakken kon krijgen. Het liefst dikke pillen, want dan duurde het langer voordat ze afscheid moest nemen van de personages.
 
Zodra Mirjam kon lezen, was het haar droom om schrijfster te worden. Maar eerst werd ze juf. Ze heeft 20 jaar als onderwijzeres op de Berkenhof gewerkt. Het is een speciale school voor kinderen met sociaal-emotionele problemen. Dé plek om haar verhalen uit te proberen en ideeën op te doen. In 1998 kwam haar eerste boek uit: Monsters mollen!. Reden voor een feestje!

Maak jouw eigen website met JouwWeb